PROJEKTY i PROGRAMY

PROJEKTY i PROGRAMY realizowane w roku szkolnym 2022/2023

W roku szkolnym 2022/2023 realizujemy w naszej szkole następujące projekty i programy:

PROGRAM BAKCYL

dla szkół: Pomaga w poszerzaniu wiedzy finansowej uczniów, jako niezbędny element funkcjonowania młodych w nowoczesnym społeczeństwie opartym na wiedzy.

dla nauczycieli: Wspiera w przekazywaniu wiedzy finansowej poprzez organizację lekcji, konkursów oraz spotkań z ekspertami i oferuje udział w dedykowanych Projektach.

dla uczniów: Wprowadza w świat codziennych finansów, aby na starcie w dorosłość potrafili wykorzystać odpowiednie dla siebie usługi finansowe i zabezpieczyć własne potrzeby na przyszłość.

Projekt koordynuje p. Agnieszka Jabłońska

PROGRAM OWOCE I WARZYWA W SZKOLE

Program dla szkół to unijny bezpłatny program polegający na dostarczaniu dzieciom owoców i warzyw oraz mleka i produktów mlecznych. Program ma propagować wśród dzieci zdrowe nawyki żywieniowe poprzez udostępnianie im produktów mlecznych oraz owocowo – warzywnych, tak, by dzieci od najmłodszych lat polubiły ich naturalnych smak. Program realizujemy w klasach I - V. 

kszy wpływ na kształtowanie świadomości i zachowań związanych z szeroko pojętym zdrowiem. To właśnie wtedy wyrabiamy w sobie postawy i nawyki, które w późniejszych okresach decydują o naszej kondycji psychofizycznej oraz podejmowanych w przyszłości wyborach, rzutujących w konsekwencji na stan naszego zdrowia oraz jakość naszego życia. Celem projektu jest edukowanie nowego pokolenia w tematykach zdrowotnych w sposób kompleksowy obejmujący zarówno ciało jak i stronę mentalną. Młodzi ludzie uczą się nie tylko w szkole i na zajęciach, ale w każdej chwili, głównie obserwując rodziców, autorytety i otaczającą ich codzienność. 

 

Program dedykowany jest dla: Rodziców, opiekunów i nauczycieli, jako autorytetów dla dzieci i osób mogących świecić przykładem, być drogowskazem, młodzieży starszej w szkole średniej, młodzieży szkolnej w klasach 5-8, dzieci w wieku 6-10 lat

Projekt koordynuje: p. Joanna Kucharczyk

Program Mleko w Szkole

Dzieci uczęszczające do szkoły spędzają przeciętnie 5 – 6 godzin poza domem, a doliczając do tego dojazdy, czas ten może wydłużyć się nawet do 8 – 10 godzin. Okazuje się, że znaczna liczba dzieci i młodzieży nie jada systematycznie posiłków w szkole. Ponadto część z nich wychodzi z domu bez śniadania.

Celem tej akcji jest dbałość o zdrowie dzieci i młodzieży szkolnej oraz edukacja z zakresu żywienia. Mleko w szkole w ciągu dnia zapewnia dzieciom i młodzieży szkolnej zdrowie, ułatwia naukę, dodaje energii.

Ideą Programu Doskonałe Mleko w Szkole jest, aby co dzień każdy uczeń miał szanse na kartonik świeżego pożywnego mleka w swojej szkole. Stało się to realne dzięki temu, że od września 2004 roku mleko spożywane w placówkach oświatowych dotowane jest przez Unię Europejską, a odpłatność za takie mleko stanowi tylko pokrycie minimalnych kosztów. Każde dziecko objęte Programem Doskonałe Mleko w Szkole ma możliwość codziennego wypicia w szkole 0,25 l mleka świeżego (pasteryzowanego) o najwyższej jakości. Dostarczane jest ono w higienicznie zamkniętych kartonikach, jednorazowego użytku. Mleko jest pite przez dzieci w grupie, na „dużych” przerwach często razem z nauczycielem.

Projekt koordynuje: Joanna Kucharczyk